Povijest tajlandske masaže

Tehnika tradicionalne tajlandske masaže je razvijena prije 2500 godina u sjevernoj Indiji od istaknutog liječnika Jivaka Kumarbhaccha, pratitelja i prijatelja Buddhe. Stoljećima se primjenjivala u narodnoj medicini u prostorima budističkih hramova, a znanje se prenosilo usmenom predajom.
Prvi zapisi o tehnikama masaže potječu od 1277. godine, a 1832. je osnovano prvo sveučilište, u hramu Wat Pho, nakon što je obnovljen i posebno uređen za ljude koji su željeli naučiti ovu drevnu tehniku iscjeljivanja duha i tijela.
Tajlandska masaža je bazirana na temelju 10 najvažnijih energetskih kanala Sen Sib, kojima teče životna energija ili Lom pran. Smatra se da se ti kanali nalaze dva prsta ispod površine kože, a protežu se kroz cijelo tijelo. Od iznimne je važnosti za naše zdravlje da su kanali prohodni i da ne dolazi do zastoja energije, a tehnika tradicionalne tajlandske masaže razvijena je s tim ciljem da otkloni sve energetske blokade.
Fiziološki učinci tradicionalne tajlandske masaže na krvožilni sustav su bolja cirkulacija limfe i krvi i smanjenje broja otkucaja srca. Smanjuju se edemi uzrokovani sporim tokom limfe i ubrzava se otklon toksina iz organizma. Također se opuštaju tetive i mišići, a razgibavaju se zglobovi, što ima utjecaja na veću fleksibilnost tijela. Stimulira se kvalitetnija aktivnost živčanog i probavnog sustava.
Kroz dugi razvoj i primjenu ove tehnike kombinirano je znanje Ayurvede, indijske joge, kineske akupresure, kiropraktike i japanske shiatshu masaže.
Pozitivni učinci masaže dodatno su upotpunjeni odabranim eteričnim uljima i ekstraktima iz tajlandskih trava, voća i cvijeća.